Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ucierane ciacha i placki to zdecydowanie moja bajka. Wymyślam je namiętnie i przygotowuję w najróżniejszych konfiguracjach owocowo-orzechowo-bakaliowych. Opcji jest mnóstwo, więc można śmiało puszczać wodze fantazji lub wykorzystywać owoce, które akurat znalazły się w naszej kuchni w nadmiarze. Ucieraki są lekkie, puszyste, aromatyczne i wilgotne, a do tego przygotowuje się je w kilka chwil. Ja tym razem upichciłam placek z węgierkami i orzechami włoskimi, które pięknie się połączyły w pachnącą, charakterną całość.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33618
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33618
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą. Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki, a orzechy włoskie grubo siekamy.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz jogurt, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy rozdrobnione orzechy i za pomocą łyżki rozprowadzamy je dokładnie w masie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni śliwki, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie śliwki puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany… o ile w ogóle nie opadną na samo dno).
PIECZEMY PLACEK Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.