Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzechowy pudding z bananami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 182
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 91
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 182
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 91
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł
Mleko gotujemy z 40 g cukru. Wsypujemy kaszę mannę ze szczyptą soli i, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut, żeby masa zgęstniała.
Orzechy prażymy bez tłuszczu na patelni. Następnie posypujemy 80 g cukru i dalej prażymy, aby cukier się skarmelizował i dobrze okleił orzechy. Pozostawiamy je na folii aluminiowej do ostygnięcia i wyschnięcia.
Obrane ze skórki banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Połowę bitej śmietany dodajemy do kaszy manny i miksujemy. Orzechy siekamy. W szklankach układamy na przemian warstwę masy z kaszą, banany i orzechy. Górę dekorujemy resztą śmietany i listkami świeżej mięty.Źródło: Rewia