Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce pod owsianą kruszonką to zdecydowanie mój ulubiony pomysł na śniadanie w chłodne poranki, lub po prostu prosty deser. Można go zrobić w wersji mniej kalorycznej, jak w przepisie, lub zastąpić erytrytol cukrem i dodać odrobinę masła podczas duszenia owoców :)
Naczynie żaroodporne lub mała forma do pieczenia
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 326
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1169
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 326
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1169
Składniki
Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie z łyżeczką cukru i większością cynamonu (szczyptę zostawiamy do kruszonki), dodajemy masło i chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą, żeby się nie przypaliło a ładnie poddusiło. Dusimy tak owoce przez około 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie kiedy nasze owoce się rumienią na patelni, możemy przygotować naszą kruszonkę. Płatki owsiane, mąkę, pół łyżeczki cukru i szczyptę cynamonu mieszamy, dodajemy olej i mieszamy ponownie.
Gotowe podduszone owoce przekładamy do małego naczynia żaroodpornego bądź innej mniejszej formy którą możemy wstawić do piekarnika, zasypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika nasz deser jest gotowy, można podać go z jogurtem, skyrem lub nawet ulubionymi lodami, bądź jeść bez żadnych dodatków.