Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ozorek w galarecie"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 432
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 432
Składniki
czas ok. 130 min; porcja – 290 kcal, cena 3,70 zł
Obierz cebulę i marchew. Ozorek umyj, włóż do garnka i zalej wodą tak, aby mięso było zakryte. Dodaj cebulę, ziarna pieprzu i ziela oraz liść laurowy. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj 1-1,5 godziny. 10 min przed końcem gotowania włóż do garnka marchew.
Wyjmij z bulionu cebulę i przyprawy, miękką marchew oraz ozorek. Ozorek natychmiast schłodź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w plastry. Marchewkę posiekaj, z plasterków powykrawaj dekoracyjne kwiatki.
Z garnka odlej szklankę bulionu, poczekaj, aż wystygnie. Dodaj żelatynę, odstaw na 10 minut, aby nasiąkła. Następnie, stale mieszając podgrzewaj bulion, aż żelatyna się rozpuści.
Odlej kolejne trzy szklanki bulionu, przecedź go i połącz z rozpuszczoną żelatyną. Dopraw solą i pieprzem, ostudź. Na półmisku ułóż plastry ozorka, marchewkę oraz gałązki kopru. Zalej tężejącą galaretą. Ozdób ziarenkami granatu, a przed podaniem kleksami ze śmietany.Źródło: Świat kobiety