Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pączki dwukolorowe, z budyniem"
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1548
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 693
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 672
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 265
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1548
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 693
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 672
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 265
Składniki
75 minut (plus 5 i 1/2 godziny wyrastania) • 25 sztuk • 190 kcal/porcja • 1 zł/porcja
Na jasną część ciasta wymieszaj połowę mąki, drożdży i cukru. Podgrzej połowę masła z połową mleka. Jajko roztrzep ze szczyptą soli i dodaj do mąki. Wlej mleko z masłem. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 90 minut.
Ciemne ciasto przygotuj tak samo, tylko dodaj jeszcze kakao i żółtko. Zagnieć oba ciasta ponownie i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Jasne ciasto rozwałkuj na grubość 1 i 1/2 cm. Ułóż na nim ciemną część i rozwałkuj ciasta razem. Następnie zroluj i rozwałkuj ponownie na grubość 1 i 1/2 cm. Wytnij pączki z dziurką. Kontynuuj, aż wykorzystasz całe ciasto. Przykryj pączki ściereczką i odstaw na godzinę.
Rozgrzej olej do 180 st. C i smaż pączki w 3-4 partiach, po 2 minuty na każdą stronę. Osącz na ręczniku papierowym. Gdy pączki wystygną, napełnij ich środki budyniem. Na lukier wymieszaj cukier i sok cytrynowy. Udekoruj nim pączki. Przed podaniem obsyp cukrem pudrem.Źródło: Olivia