Do góry

Desery Przepis na:

Pączki i chruściki z jednego ciasta

Pączki i chruściki z jednego ciasta

Autor:

Przepisów i artykułów: 2385 Ocena: 15431

Dodano:

Odsłon: 633

Dwa w jednym pączki i chruściki. Nasze Babcie robiły właśnie takie ciasto.

Składniki

  • Składniki:
  • Mąka pszenna 4 szklanki
  • Żółtka 4 szt.
  • Drożdże 10 dag
  • Mleko 2 szklanki
  • Margaryna ¾ szt.
  • Cukier ¾ szt.
  • Dowolne powidło lub marmolada
  • Spirytus 50 gram
  • Olej do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do miski wsypać mąkę i dodać, przygotowany wcześniej z drożdży, połowy szklanki ciepłego mleka, łyżki cukru, łyżki mąki rozczyn. Następnie dodać utarte żółtka, resztę ciepłego mleka, spirytus i dokładnie wyrobić. Na koniec dodać lekko ciepłą rozpuszczoną margarynę, dalej wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i z jednej połowy wyrobić pączki, a z drugiej chruściki. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń