Do góry

Desery Przepis na:

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 985

Dodano:

Odsłon: 19936

Tradycyjny przepis na pyszne i puszyste domowe pączki, nie tylko na Tłusty czwartek. Nadziewane marmoladą, z lukrem lub posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 600 g mąki tortowej typ 450
  • 9 żółtek
  • 50 g drożdży świeżych
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • DODATKOWO:
  • 2,5 l oleju
  • 250 g marmolady
  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżek soku z cytryny
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pączki tradycyjne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie pączków zaczynamy od zrobienia rozczynu. W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja używam piekarnika nagrzanego do temperatury 30°C , wtedy zawsze mam pewność że drożdże mi wyrosną.

  2. W robocie ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy na przemian resztę ciepłego mleka, masło i mąkę. Wyrabiamy przez chwilę następnie wsypujemy szczyptę soli i wlewamy 2 łyżki spirytusu. Ostatnim składnikiem jest wyrośnięty rozczyn który dodajemy do ciasta i jeszcze kilka minut wyrabiamy.

  3. Ciasto jest jeszcze bardzo klejące dlatego wyjmujemy je z misy na stolnicę i bardzo długo wyrabiamy (około 20 minut) wtłaczając powietrze do momentu aż przestanie się kleić i zrobi się sprężyste. Nie używamy mąki do podsypywania!!!! Ciasto na skutek wyrabiania samo zacznie odchodzić od stolnicy i rąk.

  4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej misy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Znów używam piekarnika nagrzanego do temperatury 30°C.

  5. Po upływie godziny wyciągamy wyrośnięte ciasto i przekładamy na stolnicę. Oczywiście nie podsypujemy mąką. Teraz musimy ciasto odpowietrzyć, inaczej odgazować wyrabiając przez kilka minut. Następnie formujemy w rulon i dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę i lekko spłaszczamy. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

  6. Rozgrzewamy olej w garnku. Musimy pilnować żeby temperatura podczas smażenia miała 175 °C nie więcej ani nie mniej. Polecam zakupić sobie termometr. Wtedy będziemy mieli pewność że nic nam się nie spali a ciasto dobrze wyrośnie.

  7. Do garnka wrzucamy od 4-5 kulek dolną częścią do góry, przykrywamy i smażymy 1 minutę. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę ale już bez przykrycia.

    Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  8. Cieple pączki wypełniamy strzykawką lub rękawem dowolnym nadzieniem, w moim przypadku jest to marmolada.

  9. Górną część pączka smarujemy lub maczamy w lukrze. Jak zrobić lukier? Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny lub samą wodę i dokładnie mieszamy.

    Gotowe…. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń