Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na pyszne i puszyste domowe pączki, nie tylko na Tłusty czwartek. Nadziewane marmoladą, z lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Robot, Mikser, miska,garnet,,termometr
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Przygotowanie pączków zaczynamy od zrobienia rozczynu. W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja używam piekarnika nagrzanego do temperatury 30°C , wtedy zawsze mam pewność że drożdże mi wyrosną.
W robocie ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy na przemian resztę ciepłego mleka, masło i mąkę. Wyrabiamy przez chwilę następnie wsypujemy szczyptę soli i wlewamy 2 łyżki spirytusu. Ostatnim składnikiem jest wyrośnięty rozczyn który dodajemy do ciasta i jeszcze kilka minut wyrabiamy.
Ciasto jest jeszcze bardzo klejące dlatego wyjmujemy je z misy na stolnicę i bardzo długo wyrabiamy (około 20 minut) wtłaczając powietrze do momentu aż przestanie się kleić i zrobi się sprężyste. Nie używamy mąki do podsypywania!!!! Ciasto na skutek wyrabiania samo zacznie odchodzić od stolnicy i rąk.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej misy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Znów używam piekarnika nagrzanego do temperatury 30°C.
Po upływie godziny wyciągamy wyrośnięte ciasto i przekładamy na stolnicę. Oczywiście nie podsypujemy mąką. Teraz musimy ciasto odpowietrzyć, inaczej odgazować wyrabiając przez kilka minut. Następnie formujemy w rulon i dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę i lekko spłaszczamy. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Rozgrzewamy olej w garnku. Musimy pilnować żeby temperatura podczas smażenia miała 175 °C nie więcej ani nie mniej. Polecam zakupić sobie termometr. Wtedy będziemy mieli pewność że nic nam się nie spali a ciasto dobrze wyrośnie.
Do garnka wrzucamy od 4-5 kulek dolną częścią do góry, przykrywamy i smażymy 1 minutę. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę ale już bez przykrycia. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cieple pączki wypełniamy strzykawką lub rękawem dowolnym nadzieniem, w moim przypadku jest to marmolada.
Górną część pączka smarujemy lub maczamy w lukrze. Jak zrobić lukier? Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny lub samą wodę i dokładnie mieszamy. Gotowe…. Smacznego!!!