Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to pyszna wersja smażonych przysmaków. Wyjątkowo mięciutkie i delikatne. Koniecznie spróbujcie w najbliższy Tłusty Czwartek!
garnek z grubym dnem lub patelnia, papier do pieczenia, szpryca, termometr cukierniczy
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3050
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37033
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1684
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3050
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37033
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1684
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Składniki
Przygotowujemy ciasto parzone. Wodę z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści i całość zacznie się gotować. Wyłączmy ogień pod garnkiem, dodajemy mąkę i sól. Energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Włączamy bardzo mały ogień. Gotujemy jeszcze ciągle mieszając przez minutę. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Powinno pozostać lekko ciepłe. Teraz do ciasta dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy na niskich obrotach. Następne możemy dodać, kiedy poprzednie jest już dokładanie wymieszane. Ciasto teraz musi zupełnie ostygnąć.
Arkusz papieru do pieczenia kroimy na mniejsze kwadraty. Ciasto wyciskamy za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Z tej porcji wyjdzie 6-8 pączków.
Olej podgrzewamy w garnku z grubym dnem lub w dużej patelni. Olej powinien mieć 180 stopni - najlepiej kontrolować temperaturę za pomocą termometru cukierniczego. Kiedy olej będzie miał odpowiednią temperaturę, wkładamy pączki papierem do góry. Po chwili można bez problemu zdjąć papier. Kiedy pączki ładnie zarumienią się z jednej strony, obracamy je i smażymy drugą stronę. Pączki powinny być mocno zrumienione, aby nie były w środku surowe. Ważne, aby pilnować temperatury, żeby pączki się nie spaliły. Pączki wyławiamy i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy porcjami sok i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję - dość gęstą, ale już lejącą się. Ostudzone pączki polewamy lukrem. Można je konsumować od razu :)