Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny smak i puszystość – pączki z piwem to jedne z lepszych pączków, jakie jadłam. I niech Was nie zniechęca dodatek piwa, bo jest ono wykorzystywane w słodkiej kuchni i zupełnie nie zmienia smaku wypieków. Zobacz też poduszki na piwie – świetne i szybkie nadziewane ciastka. Pączki z piwem zachowują świeżość nawet na drugi dzień, można je zamrozić, ale najlepiej zjeść od razu, bo są super.
Farsze porobiony ( kapusta z grzybami a skład to kiszona kapusta suszone pod...
Odsłon: 72
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 60
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 874
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 7028
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 453
Farsze porobiony ( kapusta z grzybami a skład to kiszona kapusta suszone pod...
Odsłon: 72
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 60
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 874
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 7028
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 453
Składniki
Drożdże zasypujemy 1 łyżeczką cukru i dodajemy 2 łyżki letniego mleka, rozprowadzamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż będę puszyste i białe. Masło rozpuszczamy. Mleko delikatnie podgrzewamy. Piwo musi mieć temperaturę pokojową. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną, letnie mleko, piwo i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy, a kiedy składniki się połączą dodajemy wódkę i dalej wyrabiamy – zajęło mi to około 15-20 minut. Ciasto zrobiło się aksamitne i mięciutkie. Ciasto na pączki odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Stolnicę podsypujemy mąką (sporo, ciasto będzie bardzo miękkie). Wykładamy ciasto na stolnicę. Zagniatamy i rozprowadzamy rękoma po stolnicy (możecie użyć wałka, ale ciasto będzie mięciutkie i z łatwością rozprowadzicie je rękoma). Na połowie ciasta wykładamy w odstępach po łyżce powideł i całość przykrywamy drugą połową ciasta. Tam, gdzie powstały górki, przykładamy szklankę i wykrawamy kółka. Następnie zlepiamy do końca boczki i delikatnie jeszcze obracamy w rękach, żeby pączek nabrał idealnie okrągłego kształtu. Drugą metodą na lepienie pączków jest po prostu odrywanie po kawałku ciasta, rozciąganie, ułożenie łyżki powideł i zlepienie pączka
Tak przygotowane pączki układamy na papierze do pieczenia (posmarowałam papier olejem i podsypałam delikatnie mąką, nie za wiele) i odstawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Do szerokiego garnka wlewamy olej na wysokość ok. 5-6 cm. Olej rozgrzewamy i smażymy pączki z obydwu stron (smażyłam na połowie mocy kuchenki elektrycznej, żeby nie za szybko, bo pączki mogą zostać surowe w środku). Pączki w oleju muszą jedynie delikatnie „pyrkać”. Po usmażeniu odkładamy pączki na papier kuchenny, a następnie układamy je na desce i przygotowujemy lukier.
Wszystkie składniki mieszamy. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodajemy jeszcze cukru pudru, jeśli zbyt gęsty, trochę wody. Tak przygotowanym lukrem oblewam jeszcze ciepłe pączki. Pączki na piwie gotowe :) Spróbujcie skończyć na jednym :D Smacznego :)