Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 693
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13311
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 540
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 693
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13311
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 540
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. W garnuszku wymieszaj wodę z oliwą, cukrem, cynamonem, esencją waniliową i solą. Doprowadź powoli do wrzenia. Zdejmij z ognia i od razu wlej do miski z przesianą mąką. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż się połączą i powstanie gładkie i elastyczne, ale dość twarde ciasto.
Ciasto podziel na małe porcje. Wkładaj kolejno (resztę ciasta przykryj ściereczką) po jednej do specjalnej szprycy do wyciskania ciastek – postaraj się mocno je docisnąć, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zamiast szprycy możesz zwinąć w rożek podwójny arkusz papieru do pieczenia i wyciskać ciasto przez szeroką tylkę.
We frytkownicy lub garnku z grubym dnem podgrzej olej. Wyciskaj paski ciasta o długości ok. 10 cm wprost na rozgrzany tłuszcz. Smaż, aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowy ręcznik, by osączyć je z tłuszczu (najlepiej zmieniaj ręcznik po każdej porcji usmażonych paluchów).Źródło: Naj