Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. W garnuszku wymieszaj wodę z oliwą, cukrem, cynamonem, esencją waniliową i solą. Doprowadź powoli do wrzenia. Zdejmij z ognia i od razu wlej do miski z przesianą mąką. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż się połączą i powstanie gładkie i elastyczne, ale dość twarde ciasto.
Ciasto podziel na małe porcje. Wkładaj kolejno (resztę ciasta przykryj ściereczką) po jednej do specjalnej szprycy do wyciskania ciastek – postaraj się mocno je docisnąć, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zamiast szprycy możesz zwinąć w rożek podwójny arkusz papieru do pieczenia i wyciskać ciasto przez szeroką tylkę.
We frytkownicy lub garnku z grubym dnem podgrzej olej. Wyciskaj paski ciasta o długości ok. 10 cm wprost na rozgrzany tłuszcz. Smaż, aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowy ręcznik, by osączyć je z tłuszczu (najlepiej zmieniaj ręcznik po każdej porcji usmażonych paluchów).Źródło: Naj