Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Panettone z bakaliami"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2739
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1266
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 725
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2739
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1266
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 725
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Składniki
Tradycyjną włoską babę piecze się w formie o kształcie walca, z rozpinanym rantem. W sprzedaży są też papierowe formy do panettone. Drożdżowy przysmak można jednak z powodzeniem zrobić w zwykłej tortownicy.
Drożdże pokrusz do miski, utrzyj z 3 łyżkami ciepłej wody oraz 10 dag mąki. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodaj 10-15 dag mąki i 3-5 łyżek wody, wyrób ciasto. Odstaw, aż podwoi objętość.
Rodzynki namocz i osącz. Owoce kandyzowane pokrój, wymieszaj ze skórką z cytryny oraz rodzynkami. Wanilię rozetnij, wydłub nasionka, włóż do małego garnuszka z mlekiem i cukrem. Garnuszek ustaw na większym naczyniu z gotującą się wodą. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj szczyptę roztartego szafranu, 3 całe jajka oraz 2 żółtka. Ubijaj w kąpieli wodnej 20 min.
Rozpuść 10 dag masła. Dodaj do wyrośniętego ciasta razem z resztą mąki, szczyptą soli oraz ciepłą masą jajeczną. Wyrabiaj jeszcze 15 minut. Dodaj bakalie. Ciasto przełóż do formy na babę, piecz 60 min w temp. 180 st. Po 10 minutach obłóż resztą masła.
Czas ok. 100 min; porcja – 200 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety