Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Panierowane kotleciki z bobu"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 33
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 352
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 33
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 352
Składniki
Bób płuczę i gotuję w lekko osolonej wodzie (bez przykrywania garnka, przez ok. 5 min). Ugotowany odcedzam, lekko studzę, przelewając zimną wodą i obieram ze skórki.Cebulę obieram, kroję w kosteczkę. Koperek płuczę, drobno siekam. Ser feta natomiast kruszę. Przygotowane dodaję do bobu. Wsypuję też 2 łyżki bułki tartej i wbijam jajka. Wszystko zagniatam na dość jednolitą masę, przyprawiając ją solą i pieprzem.
Z masy, zwilżonymi dłońmi, formuję okrągłe, płaskie kotleciki. Panieruję je w bułce tartej. Tak przygotowane smażę z obu stron na rozgrzanym oleju (powinny być rumiane).
Boczek kroję w dość drobną kostkę i delikatnie rumienię na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Usmażone kotlety podaję okraszone boczkiem i wytopionym tłuszczykiem.
Sztuka zawiera ok. 200 kcal. Sztuka kosztuje ok. 1,50 zł. : ok. 30 min.Źródło: Tina