Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pastelowy torcik"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 82
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 42
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 82
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 42
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Kremówkę podgrzewaj z olejem, 3 łyżkami soku z cytryny oraz 2 łyżkami wody. Wsyp 30 dag cukru pudru. Ciągle mieszając, doprowadź masę do wrzenia.
Rondel z gorącą masą zdejmij z ognia. Dodaj pozostałe 10 dag cukru pudru (odłóż 1-2 łyżki i wysyp na stolnicę), wymieszaj. Gęstą masę wyłóż na pocukrzoną stolnicę. Dodaj kilka kropli czerwonego barwnika. Zagniataj, aż masa wystygnie. Zawiń ją w folię i odłóż do lodówki na minimum 60 minut.
Żelatynę namocz. Jogurt ubij z cukrem i 2 łyżkami soku z cytryny. Połącz z żelatyną. Kremem przełóż blaty i posmaruj wierzch tortu. Schładzaj 60 min. Masę śmietanowo-cukrową rozwałkuj. Wytnij koło o średnicy 45 cm. Tort posmaruj dżemem. Przykryj kołem z masy (resztki masy odetnij). Udekoruj cukrowymi ozdobami.
Czas ok. 150 min; porcja – 480 kcal, cena 1,60 zł.
Cukier trzcinowy jest droższy od popularnego cukru z buraków. Warto jednak po niego sięgnąć, jeśli zależy ci na pięknej dekoracji tortów. Przygotowany z dodatkiem cukru trzcinowego lukier, masa plastyczna czy inne ozdoby dłużej zachowają kolor.Źródło: Świat kobiety