Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa ciasta może nie jest zbyt zachęcająca, ale za to ciasto jest rewelacyjne, nieziemsko słodkie, karmelowe, z bezą i migdałami. Cienkie, kruche placki przekładane masą karmelową, posypane migdałami, którym zawdzięcza swoją nazwę- PAZNOKIEĆ. Naprawdę warto je zrobić.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 258
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 82
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 123
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 258
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 82
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 123
Składniki
Masło, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka szybko zagnieść. Podzielić na 3 równe części. Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Na trzech pergaminach narysować 3 jednakowe prostokąty (20x30cm). Papier posypać mąką, rozwałkować ciasto na cienkie placki. Każdy placek posmarować masą bezową. Całość piec przez 20-30 minut w 150st C. Placki wystudzić na pergaminie. Masę karmelową wraz z masłem utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na 3 części, każdy placek posmarować masą. Trzeba uważać przy składaniu ciasta, ponieważ placki są bardzo kruche. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić w chłodnym miejscu na noc.