Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piaskowiec na jogurcie"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 165
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 165
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Z cytryny wyciśnij sok. Wlej go do jajek, wymieszaj z cukrem oraz cukrem waniliowym, olejem i jogurtem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami domieszaj do płynnych składników z cukrem. Szybko wymieszaj mikserem, połącz z jabłkiem. Podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Napełnij przygotowanym ciastem.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około godziny, do tzw. suchego patyczka. Ewentualnie ok. 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Ciasto wyjmij z foremki, przełóż na kratkę kuchenną do wystudzenia. Oprósz cukrem pudrem. Serwuj np. z konfiturą.Źródło: Naj