Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piaskowy migdałowiec"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 184
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 65
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 95
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 184
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 65
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 95
Składniki
Morele umyj, pokrój na połówki i wyjmij pestki. Utrzyj 30 dag masła z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Kiedy ucierana masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dobrze utrzyj mikserem.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Rozsmaruj przygotowane ciasto. Rozłóż na nim połówki moreli oraz ciasteczka migdałowe. Lekko wciśnij je w ciasto. Obłóż kawałeczkami pozostałego masła. Posyp brązowym cukrem.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 45 minut. Odstaw do wystudzenia.
Zrumień płatki migdałowe na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lekko mieszając. Posyp nimi wystudzone ciasto. Przed podaniem placek oprósz cukrem pudrem.
24 porcje, 20 minŹródło: Naj