Do góry

Desery Przepis na:

Piaskowy migdałowiec

Piaskowy migdałowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Piaskowy migdałowiec"

Składniki

  • 2 kg moreli
  • 40 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 10 dag kruchych ciasteczek migdałowych
  • 10 dag brązowego cukru
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • tłuszcz i mąka do przygotowania blachy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Morele umyj, pokrój na połówki i wyjmij pestki. Utrzyj 30 dag masła z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Kiedy ucierana masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dobrze utrzyj mikserem.

  2. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Rozsmaruj przygotowane ciasto. Rozłóż na nim połówki moreli oraz ciasteczka migdałowe. Lekko wciśnij je w ciasto. Obłóż kawałeczkami pozostałego masła. Posyp brązowym cukrem.

  3. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 45 minut. Odstaw do wystudzenia.

  4. Zrumień płatki migdałowe na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lekko mieszając. Posyp nimi wystudzone ciasto. Przed podaniem placek oprósz cukrem pudrem.

  5. 24 porcje, 20 min

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń