Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczona dynia"
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 68
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5458
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2547
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 68
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5458
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2547
Składniki
Dynię umyj, osusz. Ostrym nożem odetnij górę. Ze środka delikatnie usuń pestki łyżką, tak, by nie uszkodzić miąższu. Dynię włóż do żaroodpornego naczynia lub postaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180°C przez 20-30 min, aż będzie miękka.
Kaszę jaglaną kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę. Następnie przesyp ją do sita, sparz wrzącą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, wsyp sól oraz kaszę.
Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Na koniec – ciągle mieszając – do kaszy wlej mleko kokosowe (wlej go tyle, aby kasza była kremowa). Dodaj cynamon i dopraw do smaku miodem. Kaszą wypełnij środek upieczonej dyni.
30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie