Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczona dynia"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5699
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 110
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 613
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5699
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 110
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 613
Składniki
Dynię umyj, osusz. Ostrym nożem odetnij górę. Ze środka delikatnie usuń pestki łyżką, tak, by nie uszkodzić miąższu. Dynię włóż do żaroodpornego naczynia lub postaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180°C przez 20-30 min, aż będzie miękka.
Kaszę jaglaną kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę. Następnie przesyp ją do sita, sparz wrzącą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, wsyp sól oraz kaszę.
Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Na koniec – ciągle mieszając – do kaszy wlej mleko kokosowe (wlej go tyle, aby kasza była kremowa). Dodaj cynamon i dopraw do smaku miodem. Kaszą wypełnij środek upieczonej dyni.
30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie