Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone bakłażany z kaszą bulgur"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
? Bakłażana pokrój wzdłuż na kilka cienkich plastrów. Oprósz solą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz je pod zimną wodą, osusz i posmaruj z obu stron zanurzonym w oleju pędzelkiem. Ułóż na patelni grillowej i podsmaż.
Kaszę bulgur przelej zimną wodą, przesyp do garnka. Dodaj łyżkę oliwy oraz 2/3 szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż będzie miękka. Odstaw garnek pod koc na pół godziny. Dzięki temu kasza nabierze smaku.
Pasternak lub korzeń pietruszki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przesmaż na patelni na roztopionym maśle klarowanym. Pod koniec dołóż pokrojone pomidorki.
Do kaszy dodaj pasternak (ew. pietruszkę), pomidory i 2/3 posiekanego koperku. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą ognistą.
Na zgrillowanym plastrze bakłażana rozłóż farsz. Posyp resztą koperku.
Czas przygotowania: 45 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 230. Stopień trudności: łatwe.Źródło: Telemax