Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki, czy też donaty w nieco mniej kalorycznej wersji, pieczone w piekarniku, na bazie serka wiejskiego, z mąką migdałową i tartym jabłkiem.
Forma do pieczenia donatów, blender.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 82
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31241
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 399
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 82
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31241
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 399
Składniki
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce (starłam na grubych oczkach, ale grubość dowolna). W misce ręcznie wymieszałam serek wiejski, starte jabłko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i erytrytol (ilość można regulować wedle smaku). Można też dodać ulubiony aromat, ja pominęłam. Formę do pieczenia donatów natłuścić olejem (ja popsikałam każdy otwór olejem w sprayu, ale można posmarować olejem za pomocą pędzelka). Nalewać surowe ciasto w każdy otwór i wygładzać. Wstawić formę z oponkami do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec oponki przez około 30 - 40 minut. Jak oponki już chwilę postoją wyjęte z piekarnika, ostygną, można je wyjąć z formy. Upieczone donaty można udekorować polewą, rozpuszczoną czekoladą. Ja zrobiłam polewę z malin, które uchowały mi się jeszcze w zamrażarce. Zmiksowałam już nieco rozmrożone maliny z erytrytolem dodanym do smaku, maliny przed miksowaniem skropiłam sokiem z cytryny.