Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Piernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 203

Dodano:

Odsłon: 28988

Piernik do którego można dodać wszystko co kto lubi, dżemy, powidła, jogurty, orzechy, rodzynki. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • słoik dżemu lub powideł
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
  • orzechy włoskie, rodzynki lub inne dodatki według uznania
  • Do polewy:
  • 1,5 łyżki wody
  • 1/4 margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kakao rozpuszczalnego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie produkty oprócz sody, mleka i margaryny dać do miski i wymieszać. Sodę rozpuścić w mleku, a margarynę roztopić i dodać do reszty składników. Wszystko wymieszać. Piec 40-45 minut w 180 stopniach w piekarniku bez termoobiegu.

  2. Polewa czekoladowa:
    Wodę, margarynę i cukier roztopić na małym ogniu. Dodać do tego kakao i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Chwilkę odczekać aby zgęstniało i wylać na ostudzone ciasto.

  3. Tak jak pisałam wcześniej do ciasta można dać powidła jak i dżemy, można dodać też owocowy jogurt wtedy ciasto będzie wilgotniejsze. Ja dałam połowę słoiczka dżemu z truskawek i połowę z mirabelek + troszkę pokrojonych drobno orzechów włoskich i wszystkim bardzo smakowało.

    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Martullka 23 grudnia 2013 Mam pytanko :) A w jakiej dużej blasze to pieczesz? :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń