Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik litewski to ciasto, które od razu pokochałam. Oprócz tego, że jest pełne aromatu, dosyć łatwo go przygotować. Piernik litewski jest miękkim, wilgotnym ciastem. Jak już zauważyliście pewnie uwielbiam piec pierniki i poznawać ciekawe przepisy na to ciasto. Piernik litewski zaciekawił mnie właśnie dlatego, iż czytając przepis na jego wykonanie nabrałam smaku na jego spałaszowanie. Nie czekając długo, kupiłam potrzebne składniki i wzięłam się do roboty. Jak się okazało nie pomyliłam się, a piernik litewski okazał się strzałem w dziesiątkę.
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1317
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1317
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Składniki
Obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika przesiewamy. Miód podgrzewamy, następnie studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. 150 g miękkiego masła ucieramy z cukrem brązowym i cukrem białym. Do utartego masła dodajemy pojedynczo po jednym żółtku. Do masy dodajemy partiami przesiane suche składniki. Miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy. Do masy dodajemy płynny miód. Krótko miksujemy. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 50 g miękkiego masła. Polewamy piernika. Dowolnie dekorujemy.