Do góry

Desery Przepis na:

Piernik przekładany marmoladą i marcepanem

Piernik przekładany marmoladą i marcepanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 906

Pierwszy raz piekłam piernika na piwie i nie rozczarowałam się, ciasto było bardzo korzenne ale to pewnie zasługa przyprawy do pierników i miodu. Piernik wspaniale współgra z marmoladą i marcepanem bo w przeciwny razie moim zdaniem był by zbyt suchy.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki piwa
  • 5 jajek
  • 2 duże łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • płatki migdałów do posypania piernika
  • 25 dag marmolady z róży
  • 25 dag marcepanu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni rumienimy dwie łyżki cukru.

  2. Kiedy cukier zmieni się w karmel zalewamy go wówczas piwem.

  3. Pod wpływem piwa cukier nam się zbryli ale nie przejmujcie się tym gdyż potem się on rozpuści podczas gotowania i podczas pieczenia. Do piwa z cukrem dodajemy miód i pozostały cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu około 3 minut.

  4. Na końcu dodajemy przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

  5. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę.

  6. Do utartych żółtek z masłem dodajemy ostudzoną masę piwno-miodową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  7. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na końcu do piernikowej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, którą delikatnie ale dokładnie łączymy z masą.

  8. Ja mieszałam na najniższych obrotach. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą foremkę, u mnie kwadratowa 20-20cm.

  9. Piernika pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190'C przez około 1 godzinę. Upieczony piernik odkładamy do ostygnięcia.

  10. Ostudzone ciasto piernikowe kroimy tak aby powstały nam trzy placki. Na pierwszy placek nakładamy marmoladę, dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim plackiem.

  11. Na drugi placek nakładamy rozwałkowany marcepan, tak aby przykrył nam całe ciasto. Na marcepan nakładamy wierzch ciasta.

  12. Czekoladę biała i mleczną topimy w kąpieli wodnej.

  13. Ciasto oblewamy roztopioną czekoladą dokładnie rozsmarowując ją po całości łącznie z bokami ciasta.

  14. Całe ciasto obsypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego !!!

  15. ;-D

  16. ;-)))

  17. ;-d

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń