Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz piekłam piernika na piwie i nie rozczarowałam się, ciasto było bardzo korzenne ale to pewnie zasługa przyprawy do pierników i miodu. Piernik wspaniale współgra z marmoladą i marcepanem bo w przeciwny razie moim zdaniem był by zbyt suchy.
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1317
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1317
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Składniki
Na suchej patelni rumienimy dwie łyżki cukru.
Kiedy cukier zmieni się w karmel zalewamy go wówczas piwem.
Pod wpływem piwa cukier nam się zbryli ale nie przejmujcie się tym gdyż potem się on rozpuści podczas gotowania i podczas pieczenia. Do piwa z cukrem dodajemy miód i pozostały cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu około 3 minut.
Na końcu dodajemy przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę.
Do utartych żółtek z masłem dodajemy ostudzoną masę piwno-miodową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na końcu do piernikowej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, którą delikatnie ale dokładnie łączymy z masą.
Ja mieszałam na najniższych obrotach. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą foremkę, u mnie kwadratowa 20-20cm.
Piernika pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190'C przez około 1 godzinę. Upieczony piernik odkładamy do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto piernikowe kroimy tak aby powstały nam trzy placki. Na pierwszy placek nakładamy marmoladę, dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim plackiem.
Na drugi placek nakładamy rozwałkowany marcepan, tak aby przykrył nam całe ciasto. Na marcepan nakładamy wierzch ciasta.
Czekoladę biała i mleczną topimy w kąpieli wodnej.
Ciasto oblewamy roztopioną czekoladą dokładnie rozsmarowując ją po całości łącznie z bokami ciasta.
Całe ciasto obsypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-d