Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowy miś

Piernikowy miś

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48534

Dodano:

Odsłon: 1452

Pięknie prezentuje się na świątecznym stole. U mnie, od kilku lat, pieczony obowiązkowo na Boże Narodzenie.

Składniki

  • mleko 1 szkl
  • margaryna pół kostki
  • przyprawa do piernika 1 op
  • cynamon 1 łyżka
  • cukier 1 szkl
  • jajka 2 szt
  • mąka 1/2 kg
  • dżem śliwkowy lub inny
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować, dodać margarynę, przyprawę do piernika, cynamon i szklankę cukru. Lekko podgrzewać, aż margaryna i cukier rozpuszczą się w mleku. Zdjąć z palnika, dodać jajka, mąkę, sodę i dżem śliwkowy. Wszystko razem wymieszać. Wlać na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. Piec w temp. 170- 180 stopni, około 40 min, może troszkę więcej :) Sprawdzić patyczkiem czy piernik jest upieczony. Suchy patyczek ,piernik do wyciągnięcia, wilgotny patyczek, piernik dopiekamy :))
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ppolkaa 11 grudnia 2013 zdjecie dnia-bomba:P miś cudny, ale bohater(ka) drugiego planu wymiata:)
temu misiu, az oczka się szklą i uciekają w tamtym kierunku:))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 grudnia 2013 widzę,że miś nadpoczął ten rekwizyt stojący obok...:):):) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 grudnia 2013 No ja nie mogę...miś prawdziwie cudny i piernikowy....
ale ja pierniczę tam coś jeszcze stoi ?!
super...jak dla mnie to z misiem mogę się troszkę napić i będzie nam całkiem cynamonowo :)
Najlepszego :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń