Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowy sernik

Piernikowy sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 7017

Dodano:

Odsłon: 7626

Świąteczny bożonarodzeniowy sernik o smaku piernikowym. Sernik dodatkowo z pierniczkami i lukrem cytrynowym. Rodzinie tak zasmakował, że na święta koniecznie taki mam upiec.

Składniki

  • CIASTO PIERNIKOWE:
  • -4 jajka -1 szklanka cukru -250 g. masła albo margaryny
  • -2 łyżki miodu-prawdziwego -250 ml.gęstej śmietany 18 %
  • -4 szklanki mąki -2 łyżki kakao -1 op. przypraw do pierników (20 g.)
  • -2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • PIERNICZKI:
  • -4 op. pierniczków z nadzieniem owocowym w polewie czekoladowej,po 140 g.
  • MASA SEROWA:
  • -5 jajek -1 szklanka cukru -1 op.cukru z wanilią (12 g.)
  • -1 kg. sera śmietankowego Imperialu
  • -250 ml.śmietany gęstej 18 % -2 budynie waniliowe
  • POLEWA CYTRYNOWA:
  • -100 g. cukru pudru -ekstrakt cytrynowy, albo sok z cytryny
  • -gorąca woda
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem, potem masłem. Dodać miód, śmietanę i też zmiksować. Przesiać do tego mąkę z kakao, przyprawą i sodą. Wymieszać krótko łyżką, potem można mikserem.Rozdzielić mniej więcej na pół. Ale trochę więcej porozkładać za pomocą dwóch łyżek do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem.Potem rozsmarować.

  2. Poukładać pierniczki na surowym cieście.

  3. masa serowa-Zmiksować jajka z cukrem, potem serem i śmietaną.Przesiewać budynie i zmiksować. Wylać na pierniczki.

  4. Na górę porozkładać pozostawione ciasto, też za pomocą dwóch łyżek, ale nie rozsmarowywać.

  5. Piec ok.60 min. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia.

  6. lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką".
    Kroić jak stężeje, najlepiej na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń