Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z karpiem i grzybami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 99
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 99
Składniki
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i włóż do garnka. Dodaj kapustę i 1 cebulę (cebulę można wcześniej opalić, nada to ładny kolor i wzbogaci aromat bulionu). Dołóż grzyby, ziele, liście laurowe, łyżeczkę soli, ziarna pieprzu, goździki i 3 gałązki pietruszki.
Zalej ok. 2 i 1/2 – 3 litra zimnej wody, przykryj częściowo i gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut. Karpia umyj, potnij na dzwonka, dodaj do bulionu. Gotuj ok. 15 minut. Zdejmij z ognia i wystudź rybę w bulionie. Pozostałe 2 cebule i pora posiekaj. Rozgrzej 2-3 łyżki klarowanego masła, zeszklij na nim cebulę z porem. Przypraw 1/2 tymianku, solą i pieprzem.
Grzyby, karpia, marchewkę i pietruszkę, wyjmij z bulionu, zmiel w maszynce do mięsa. Resztę natki posiekaj, dodaj do farszu. Dołóż cebulę z porem i resztę tymianku. Przypraw solą i pieprzem. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Zrób wgłębienie.
Do dołeczka włóż miękkie masło. Wlewaj niewielkie ilości gorącej wody i wyrób ciasto. Ciasto podziel na porcje. Kolejno je rozwałkowuj. Z placków wytnij krążki, nałóż farsz, zlep brzegi. Pierogi gotuj w posolonym wrzątku 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.
ok. 2 godzin , 1 porcja ok. 650 kcal.
<strong>Beata Śniechowska: zwyciężczyni drugiej edycji programu „MasterChef”. </strong>Źródło: Tina