Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 278
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 278
Składniki
Wszystkie suszone owoce pokrój w kosteczkę, przełóż do naczynia i zalej nalewką śliwkową, przemieszaj, odstaw na 5 min, by nasiąkły alkoholem, odcedź. Masło stop.
Jajka utrzyj z 2/3 szkl. cukru. Ciągle miksując, dodaj połowę stopionego masła oraz oliwę. Masę jajeczną wymieszaj z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i miodem. Wsyp namoczone owoce suszone oraz po 1/3 szkl. orzechów i migdałów (posiekaj je). Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsyp do ciasta, wymieszaj łyżką.
Ciastem napełnij wyłożoną pergaminem (albo natłuszczoną i wysypaną tartą bułką) tortownicę. Piecz ok. 50 min w temp. 175 st.
Pozostałe masło podgrzej w rondelku. Rozpuść w nim resztę cukru i miodu. Gdy połączą się, wlej śmietanę, wymieszaj (uważaj, aby sos się nie zagotował).
Wsyp do niego pozostałe migdały i orzechy (jeśli chcesz, laskowe możesz zastąpić innymi ulubionymi). Wymieszaj, zdejmij z ognia. Bakaliową posypkę rozłóż na cieście 10 min przed końcem pieczenia.Źródło: Tina