Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pijany kokosek"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1113
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1113
Składniki
Masa budyniowa: żółtka miksuję z cukrem, cukrem waniliowym, 1/2 szklanki mleka, budyniem i mąką. Resztę mleka zagotowuję, wlewam masę żółtkową. Ciągle mieszając, gotuję ok. minuty. Odstawiam do ostudzenia. Miękkie masło ucieram na puch, dodaję po łyżce zimnego budyniu i likier. Mieszam z wiórkami.
Formę wykładam papierem, rozkładam warstwę krakersów i 1/3 kremu, przykrywam krakersami, na to krem, znów krakersy i krem.
Wierzch: masło rozpuszczam z cukrem pudrem, dodaję wiórki. Mieszając, prażę na złocisto. Ostudzonymi posypuję wierzch ciasta. Schładzam je w lodówce.
35 min • Porcja 385 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 16 porcji
<strong>Genowefa Kamizela z Łabędziowa</strong>Źródło: Kobieta i życie