Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek bananowy z orzechową kruszonką"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 192
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 103
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 192
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 103
Składniki
Orzechy grubo posiekaj. Mąkę wymieszaj z cynamonem, 100 g cukru i cukrem waniliowym. Dodaj sól i orzechy. Następnie dołóż zimne masło w kawałkach. Rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Przygotowaną kruszonkę włóż do lodówki.
Śmietanę połącz z jajkami oraz 2 łyżkami cukru. Banany obierz, przekrój wzdłuż na pół. Prostokątną blachę (o wymiarach ok. 24 x 36 cm) posmaruj tłuszczem. Spód wylep drożdżowym ciastem. Posmaruj go masą śmietanowo-jajeczną. Na tym rozłóż banany i posyp je orzechową kruszonką.
Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 25 minut. Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej. Wierzch gotowego placka udekoruj paseczkami rozpuszczonej czekolady.
Czas przygotowania: 45 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 240 kcalŹródło: Na żywo