Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek jagodowy z kruszonką"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
ok. 60 minut
Zrobić kruszonkę z 12,5 dag roztopionego i przestudzonego masła, 17,5 dag mąki pszennej, migdałów, szczypty soli oraz brązowego cukru. Wstawić do lodówki. Resztę masła utrzeć ze szczyptą soli, rdzeniem wanilii, białym cukrem i cukrem wanilinowym.
Kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać pozostałą mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wlać mleko. Dobrze wymieszać mikserem.
Na spodzie natłuszczonej blachy (32x39 cm) rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Po 10 minutach pieczenia placek posypać jagodami (albo jeżynami, borówkami) i migdałową kruszonką. Piec jeszcze 35-40 minut.Źródło: Życie na gorąco