Do góry

Desery Przepis na:

Placek orzechowy na waflu

Placek orzechowy na waflu

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 2247

Dodano:

Odsłon: 10746

Jest dosc słodki ale u mnie nikomu to nie przeszkadza bo długo nie trzeba czekac na pustą blaszkę polecam

Składniki

  • skł. na ciasto:
  • 30 dkg orzechów włoskich drobno mielonych
  • 25 dkg cukru kryształu
  • 2 łyżki miodu prawdziwego(moze byc sztuczny)
  • 2 łyzki mąki
  • 7 białek
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • skł. na krem budyniowy:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyzki mąki
  • 3 żółtka
  • 6 łyzek cukru kryształu
  • 2 szkl mleka
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo potrzebne są:
  • 2 galaretki( czerwona i zielona)
  • 1 duża paczka podłuznych biszkoptów
  • 2 płaty wafla
  • 2 gorzkie czekolady i 6 łyzek mleka -na polewę
  • ozdoby
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Placek orzechowy na waflu

Przygotowanie

  1. Najpierw rozpuszczamy obydwie galaretki w połowie ilości wodyniż na opakowaniu( kazda osobno)

  2. Ciasto:ubijamy mikserem białka na sztywną pianę dodajemy cukier ,orzechy i delikatnie mieszamy łyzką dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem , miód i cukier waniliowyłaczymy wszystkie składniki.Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy tłuszczem i dajemy na spód jeden płat wafla , wykładamy na niego ciasto i pieczemy w 180 stopni przez ok 30-35 minut az zrobi sie brązowe

  3. krem budyniowy:zagotowac szkl mleka z cukrem w drugie szkl rozpuscic budyń , żółtka i mąke.Gdy mleko zacznie sie gotowac wlac rozpuszczone składniki i mieszac na małym ogniu az zrobi sie gęsty budyn.Dac w chłodne miejsce zeby wystygł.Utrzec kostkę masła dodac zimny budyń i połaczyc na puszysta masę.

  4. składanie ciasta od dołu: ciasto orzechowe (waflem od spodu)na to połowę kremu nastepnie układamy wzdłóz biszopty,pomiedzy nie dajemy na przemian zastygnieta galaretkę pokrojona w podłuzne paski,nastepnie reszte kremu i wierzch przykrywamy drugim płatem wafla.

  5. polewa:czekoladę połamac na drobne kawałki dodac mleko i rozpuscic w kapieli wodnej.Gotowa polewa smarujemy wafel , dekorujemy ( ja uzyłam cukier perlisty i kolorowe motyle).Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 kwietnia 2013 zjadłbym ,tylko mniej cukru ,bo masakra hahahaaa ,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 kwietnia 2013 Kolejne super ciasto , wygląd jest tak zachęcający że nie sposób przejść obok , zabieram do zrobienia . Oczywiście zasługuje na najwyższą ocenę .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grymaski5 02 kwietnia 2013 Fajny....do ulubionych :) Mam 3 małych smakoszy słodkościowych na pewno im zasmakuje :):) 5:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń