Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek pod kruszonką"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 172
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 172
Składniki
Połowę letniego mleka wlej do kubeczka, dodaj pokruszone drożdże, rozetrzyj. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem do czasu, aż podwoi objętość.
40 dag mąki wsyp do miski. Dodaj 10 dag cukru, szczyptę soli oraz 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny. Wlej resztę letniego mleka. Na koniec do składników w misce dodaj jedno żółtko oraz wyrośnięty zaczyn.
Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Będzie gotowe, jeśli przestanie kleić się do rąk. Ciasto przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotuj owoce. Świeże opłucz, osusz, w razie potrzeby obierz lub wypestkuj. Większe owoce pokrój na kawałki. Jeśli używasz mrożonki, wysyp ją na sito, przelej wrzątkiem i osącz.
Wymieszaj pozostałą mąkę, cukier, opakowanie cukru waniliowego, drugie żółtko oraz resztę margaryny. Z przygotowanych składników zagnieć kruszonkę do ciasta. Pod koniec zagniatania dodaj migdały w słupkach.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, przełóż na dużą, pokrytą pergaminem blachę. Odstaw na 30 minut. Posyp owocami i kruszonką. Piecz ok. 40 minut w 180 st.Źródło: Świat kobiety