Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek rabarbarowy z winną nutą"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Składniki
ok. 75 minut
Rabarbar oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki trzycentymetrowej długości. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka.
Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Wsypywać porcjami do ucieranej masy, na przemian wlewać mleko. Całość dobrze utrzeć mikserem. Blachę o wymiarach 32x38 cm posmarować tłuszczem.
Na spodzie blachy rozsmarować przygotowane ciasto piaskowe. Ułożyć kawałki rabarbaru, formując dekoracyjny wzorek w kratkę. Placek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 25-30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco