Do góry

Desery Przepis na:

Placek z gruszkami

Placek z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2416

Dodano:

Odsłon: 753

Placek z gruszkami to pyszny, jesienny, niezwykle w przygotowaniu wypiek. Ciasto z gruszkami będzie wyśmienitym deserem do popołudniowej kawy. Idealnym gatunkiem gruszki do jego wykonania będą twarde gruszki np. konferencje. Placek świetnie smakuje również z jabłkami.

Składniki

  • 500 g pokrojonych w kostkę gruszek
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 80 g cukru kryształu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • cukier puder do posypania ciasta
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Placek z gruszkami

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier kryształ i całość ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy jajka i wszystko razem łączymy, gdy masa uzyska jednolitą konsystencję wlewamy jogurt i całość jeszcze chwilę miksujemy. Następnie do ciasta wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, mielony imbir oraz budyń w proszku, wszystko dokładnie łączymy mikserem ( ciasto powinno mieć gęstą konststencję). Na końcu do ciasta wrzucamy pokrojone gruszki i całość starannie mieszamy łyżką.

  2. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarownej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 50 minut. Upieczony placek studzimy w piekarniku.
    Tak przygotowane ciasto i posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń