Do góry

Desery Przepis na:

Placek z masą kajmakową.

Placek z masą kajmakową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3076

Dodano:

Odsłon: 3790

Ciasto w sam raz na rodzinne przyjęcie ;)

Składniki

  • 1 szkl. cukru
  • 250 g margaryny + 200 g do masy
  • 6 łyżek czerwonego wina półwytrawnego
  • 1 łyżka wody
  • 1 przyprawa do piernika
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 mała puszka masy kajmakowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placek z masą kajmakową.

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować cukier, margarynę, przyprawę do piernika, wino i wodę - do połączenia składników. Wystudzić.

  2. Do wystudzonej masy dodać: 4 żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie utrzeć mikserem. Z białek ubić pianę połączyć z ciastem.

  3. Blachę "keksówkę" wysmarować tłuszczem, lekko oprószyć bułką tartą, wylać ciasto i piec w 180 st. ( termoobieg ) ok. 40 min.( sprawdzić patyczkiem - jeżeli patyczek będzie suchy tzn. ciasto jest gotowe ).

  4. 200 g margaryny utrzeć z masą kajmakową.
    Wystudzone ciasto przekładamy masą, dekorujemy polewą i orzechami. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń