Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i leciutkie placki z jogurtu greckiego to świetny wybór na śniadanie lub deser. Bardzo wartościowe odżywczo, a jednocześnie szybkie w przygotowaniu. Zestawisz je z ulubionymi smakami, takimi jak bita śmietana, czekolada, miód, dżem czy z owoce. Świetnie kontrastują ze słodkimi dodatkami, równoważąc ich smak. Zakochasz się w nich od pierwszego kęsa!
Duża patelnia, łopatka kuchenna, nóż, deska do krojenia, miska
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1570
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14064
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 209
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1570
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14064
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 209
Składniki
Przygotuj większą miskę. Do miski przelej zawartość jogurtu.
Do miski z jogurtem dodaj mąkę oraz łyżkę cukru lub miodu, oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj dobrze składniki na jednolitą masę.
Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki masła (na średnim ogniu).
Na patelni ułóż ciasto. Jeśli wolisz cienkie placki, to odpowiednio rozprowadź na patelni placek, na wysokość około 1 cm. Jeśli lubisz placki dużo wyższe, to stwórz mniejszy placek na wysokość około 2 cm. Pamiętaj jednak o tym, że taki placek wymaga nieco więcej czasu, aby ciasto w środku było gotowe. Smaż placki do złocisto-brązowego koloru. Przygotowane placki odłóż na talerz.
Do gotowych placków dodaj rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie ułóż na nich banany. Możesz je również posypać cukrem pudrem, dodać masło lub posmarować dżemem. W każdej konwencji będą cudowne w smaku.