Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki z kurkami"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3304
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3304
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, resztę na tarce o małych oczkach. Wymieszaj w misce, odstaw na kilkanaście minut. Zlej zbierającą się wodę (bez skrobii osadzającej się na dnie miski).
Masę ziemniaczaną zalej mlekiem. Dodaj jajka oraz mąkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Dodaj do ziemniaków. Wsyp łyżkę suszonego majeranku. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Partiami smaż średniej wielkości rumiane placki ziemniaczane. Gdy będą już gotowe, osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym lub bibule.
Cebulę obierz, poszatkuj. Grzyby oczyść, opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, chwilę smaż razem. Kapustę osącz, poszatkuj. Oczyszczone papryki pokrój w paski, razem z kapustą wrzuć na patelnię.
Wlej 100 ml wody, duś na małym ogniu, aż płyn odparuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Wsyp 2-3 łyżki ulubionych posiekanych ziół. Przekładaj farszem ciepłe placki ziemniaczane.
Porcja 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety