Do góry

Desery Przepis na:

Placuszki dyniowe z marchewką

Placuszki dyniowe z marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Placuszki dyniowe z marchewką"

Składniki

  • 30 dag miąższu dyni
  • 2 jajka
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki ziarenek sezamu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • natka do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miąższ dyni oczyść. Marchewkę obierz, opłucz. Obydwa warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach. Ew. lekko odciśnij sok. Jajka wbij do miseczki, roztrzep widelcem. Dodaj obie mąki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dołóż starte warzywa. Odłóż trochę sezamu i pestek do dekoracji, resztę dodaj do ciasta. Przypraw je curry, imbirem, solą i pieprzem.

  2. Na patelni mocno rozgrzej olej. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta, formując cienkie placki. Smaż je na rumiano z obu stron. Potem przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Przed podaniem udekoruj natką i posyp odłożonymi pestkami i sezamem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń