Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Poduszeczki z kremem rabarbarowo-truskawkowym"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 127
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 53
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 127
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 53
Składniki
Z ciasta francuskiego wytnij 8-10 prostokątów. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem (2 łyżki). Piecz 12-15 min w temp. 180°C.
Rabarbar umyj, obierz, pokrój w plasterki lub kostkę. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody.
Do rondelka włóż rabarbar, wlej 100 ml wody i wsyp pozostały cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodaj truskawki i gotuj jeszcze ok. 5 min. Jeszcze ciepły mus przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż serek mascarpone oraz tężejący mus rabarbarowo-truskawkowy, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą śmietankę, zmiksuj. Wystudzone prostokąty przekrój wzdłuż na pół, wnętrza wypełnij kremem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie