Do góry

Desery Przepis na:

Półkruche rogaliki z masą makową

Półkruche rogaliki z masą makową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Półkruche rogaliki z masą makową"

Składniki

  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa makowa do nadziewania rogalików
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło siekamy w misce z mąką, dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Następnie dodajemy 2 żółtka, jajko, śmietanę i zagniatamy ręcznie, aby wszystkie dobrze się połączyły. Gdyby ciasto przyklejało się do miski, dodajmy jeszcze trochę mąki. Gotowe wstawiamy na godzinę do lodówki.

  2. Masę makową wyjmujemy z puszki na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Z ciasta odrywamy porcję i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, aby powstał okrąg, który dzielimy na trójkąty. Na każdym układamy porcję masy makowej i zwijamy od podstawy do stożka, w nieduży rogalik.

  3. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25–30 minut w 180oC. Kiedy pierwsza porcja rogalików będzie dochodzić w piekarniku, przygotowujemy kolejną partię.

  4. Czas przygotowania 150 minut. Cena sztuki 0,30 zł

  5. Wartość odżywcza sztuki 125 kcal Białko 2,5 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 12 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń