Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomidory z kaszką bulgur"
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4031
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 956
Polecam.
Odsłon: 359
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4031
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 956
Polecam.
Odsłon: 359
Składniki
Kaszkę bulgur (drobną) wsyp do miski, zalej wrzątkiem (2 cm powyżej powierzchni kaszki) i odstaw na ok. 20 minut. Dymkę oczyść i drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem. Rozmrożony groszek krótko podgotuj w osolonej wodzie (2-3 minuty). Odcedź na sicie, pozostaw do ostudzenia. Ser (może być feta) pokrusz.
Ostudzony bulgur wymieszaj w misce z posiekaną cebulką, szczypiorkiem, groszkiem i serem. Przygotowane skrop oliwą, starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Umyj pomidory (najlepsze będą twarde), osusz je, zetnij czapeczki. Wydrąż do miseczki miąższ, powstałe miseczki z pomidorów napełnij sałatką. Ułóż w nasmarowanej oliwą brytfannie, zapiekaj ok. 15 minut w 180 st.
Miąższ pomidorów rozmiksuj z łyżką przecieru pomidorowego, zagotuj. Powstały sos do praw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj do pomidorów na 5 minut przed końcem zapiekania.
czas ok. 50 min; porcja – 130 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety