Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomidory z kaszką bulgur"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Kaszkę bulgur (drobną) wsyp do miski, zalej wrzątkiem (2 cm powyżej powierzchni kaszki) i odstaw na ok. 20 minut. Dymkę oczyść i drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem. Rozmrożony groszek krótko podgotuj w osolonej wodzie (2-3 minuty). Odcedź na sicie, pozostaw do ostudzenia. Ser (może być feta) pokrusz.
Ostudzony bulgur wymieszaj w misce z posiekaną cebulką, szczypiorkiem, groszkiem i serem. Przygotowane skrop oliwą, starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Umyj pomidory (najlepsze będą twarde), osusz je, zetnij czapeczki. Wydrąż do miseczki miąższ, powstałe miseczki z pomidorów napełnij sałatką. Ułóż w nasmarowanej oliwą brytfannie, zapiekaj ok. 15 minut w 180 st.
Miąższ pomidorów rozmiksuj z łyżką przecieru pomidorowego, zagotuj. Powstały sos do praw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj do pomidorów na 5 minut przed końcem zapiekania.
czas ok. 50 min; porcja – 130 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety