Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wielkanocnego mazurka dla tych, którzy nie jedzą lub nie mogą jeść jajek. I choć ciasto ich nie zawiera jajek, wychodzi kruchutkie. Do tego masa kajmakowa, przełamana nutą czarnej porzeczki. Poezja smaku.
...ale pyszny.
Odsłon: 695
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 622
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 355
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 150
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5124
...ale pyszny.
Odsłon: 695
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 622
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 355
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 150
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5124
Składniki
Masło wyjmij z lodówki, pokrój w kotkę, dodaj cukier puder i posiekaj. Przesiej mąkę, dodaj 5 łyżek zimnej wody i wyrabiaj. Nie za długo. Ciasto włóż do lodówki na ok godzinę.
Prostokątna blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozwałkuj na blaszce, z reszty zrób wałeczki lub warkoczyki i umieść je wokół ciasta. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz je w nagrzanym do 180 st. piekarniku prze ok. 20 minut, na złoty kolor.
Kiedy ciasto wystygnie, rozsmaruj na nim dżem porzeczkowy. Kajmak, przed wyłożeniem na mazurka, intensywnie wymieszaj, by był bardziej kremowy. Rozsmaruj go delikatnie i włóż ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki udekoruj mazurka kajmakowego płatkami migdałów.