Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się na spodzie z ciasteczek. Wystarczy przygotować krem i ułożyć ulubione owoce. To świetna propozycja, gdy odwiedzą cię niezapowiedziani goście lub najdzie cię ochota na coś słodkiego. Lekkie jak chmurka, puszyste, tylko z kilku składników i takie proste w przygotowaniu. To deser idealny!
Rozpocznij od przygotowania spodu deseru. Ciastka wrzuć do malaksera i zmiksuj do uzyskania konsystencji drobnego piasku. Przełóż masę do miski i wlej roztopione masło. Zmieszaj wszystko. Jeśli ciasto wydaje się wciąż suche, dodaj jeszcze odrobinę roztopionego masła.
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia (boków nie wykładaj). Przełóż ciasteczkową masę i wyrównaj. Wklep dokładnie w dno tortownicy. Włóż na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
W międzyczasie przygotuj krem mascarpone. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania, dodaj do niej cukier puder i zmiksuj do połączenia. Do głębokiej miski włóż mascarpone, a następnie dodaj do niego ubitą z cukrem pudrem śmietanę. Delikatnie połącz całość przy pomocy szpatułki. Wciśnij sok z cytryny i dokładnie przemieszaj.
Wyjmij spód z lodówki i wyłóż na niego pół kremu mascarpone (wyrównaj). Truskawki umyj, oczyść z szypułek i przekrój na pół. Połóż na kremie (losowo) kilka połówek truskawek. Przykryj drugą warstwą kremu. Włóż na pół godziny do lodówki, aby krem stężał.
Wyjmij i udekoruj pozostałymi truskawkami (lub ulubionymi owocami). Włóż do lodówki na godzinę, aby się ochłodziło. Ciasto z serkiem mascarpone gotowe!
Ciasto wyszło delikatne jak puch,niebo dla podniebienia,serdecznie polecam:)
Odsłon: 34906
Makaron z kurczakiem, brokułami i serkiem mascarpone to uczta dla podniebieni...
Odsłon: 7868
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 1037
Sałatka z bobem i smażoną kiełbaską. Pyszna i prosta sałatka, którą możesz pr...
Odsłon: 37
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 1037
Sałatka z bobem i smażoną kiełbaską. Pyszna i prosta sałatka, którą możesz pr...
Odsłon: 37
Składniki
Rozpocznij od przygotowania spodu deseru. Ciastka wrzuć do malaksera i zmiksuj do uzyskania konsystencji drobnego piasku. Przełóż masę do miski i wlej roztopione masło. Zmieszaj wszystko. Jeśli ciasto wydaje się wciąż suche, dodaj jeszcze odrobinę roztopionego masła.
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia (boków nie wykładaj). Przełóż ciasteczkową masę i wyrównaj. Wklep dokładnie w dno tortownicy. Włóż na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
W międzyczasie przygotuj krem mascarpone. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania, dodaj do niej cukier puder i zmiksuj do połączenia. Do głębokiej miski włóż mascarpone, a następnie dodaj do niego ubitą z cukrem pudrem śmietanę. Delikatnie połącz całość przy pomocy szpatułki. Wciśnij sok z cytryny i dokładnie przemieszaj.
Wyjmij spód z lodówki i wyłóż na niego pół kremu mascarpone (wyrównaj). Truskawki umyj, oczyść z szypułek i przekrój na pół. Połóż na kremie (losowo) kilka połówek truskawek. Przykryj drugą warstwą kremu. Włóż na pół godziny do lodówki, aby krem stężał.
Wyjmij i udekoruj pozostałymi truskawkami (lub ulubionymi owocami). Włóż do lodówki na godzinę, aby się ochłodziło. Ciasto z serkiem mascarpone gotowe!
Przepisy Desery
Desery
deser z domową granolą
Desery
Sernik pieczony na jogurtach
Desery
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Desery
Kruche babeczki z kremem i owocami
deser z domową granolą
Coś na słodko =)
Odsłon: 8
Sernik pieczony na jogurtach
Jest to dosyć ciekawy pomysł na ciasto, gdyż zamiast klasycznego białego sera...
Odsłon: 108