Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się na spodzie z ciasteczek. Wystarczy przygotować krem i ułożyć ulubione owoce. To świetna propozycja, gdy odwiedzą cię niezapowiedziani goście lub najdzie cię ochota na coś słodkiego. Lekkie jak chmurka, puszyste, tylko z kilku składników i takie proste w przygotowaniu. To deser idealny!
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 23
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 1648
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 241
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 376
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 435
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 23
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 1648
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 241
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 376
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 435
Składniki
Rozpocznij od przygotowania spodu deseru. Ciastka wrzuć do malaksera i zmiksuj do uzyskania konsystencji drobnego piasku. Przełóż masę do miski i wlej roztopione masło. Zmieszaj wszystko. Jeśli ciasto wydaje się wciąż suche, dodaj jeszcze odrobinę roztopionego masła.
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia (boków nie wykładaj). Przełóż ciasteczkową masę i wyrównaj. Wklep dokładnie w dno tortownicy. Włóż na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
W międzyczasie przygotuj krem mascarpone. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania, dodaj do niej cukier puder i zmiksuj do połączenia. Do głębokiej miski włóż mascarpone, a następnie dodaj do niego ubitą z cukrem pudrem śmietanę. Delikatnie połącz całość przy pomocy szpatułki. Wciśnij sok z cytryny i dokładnie przemieszaj.
Wyjmij spód z lodówki i wyłóż na niego pół kremu mascarpone (wyrównaj). Truskawki umyj, oczyść z szypułek i przekrój na pół. Połóż na kremie (losowo) kilka połówek truskawek. Przykryj drugą warstwą kremu. Włóż na pół godziny do lodówki, aby krem stężał.
Wyjmij i udekoruj pozostałymi truskawkami (lub ulubionymi owocami). Włóż do lodówki na godzinę, aby się ochłodziło. Ciasto z serkiem mascarpone gotowe!