Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3807
Dodano: 26.06.2012
Odsłon: 33559
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z solą i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy suche składniki, miksujemy do połączenia. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy do uzyskania grudkowej konsystencji, obsypujemy nią ułożone na wierzchu truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40 min. i pieczemy w temp. 180 C. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Kreolka 03 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
Czy od razu posypać ciasto kruszonką, czy podpiec wcześniej ciasto? Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

ilovebakepl 26 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Z roztopionego masła, szybciej się robi kruszonkę i jest ona delikatniejsza :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 26 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Pyszności, tortownica to na pewno byłoby za mało ! Ciekawi mnie Twój przepis na kruszonkę - zawsze myślałam, że masło powinno być zimne (jak do kruchego ciasta)0 Kto głosował? | Odpowiedz