Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczy Ci tylko kilka składników, aby zrobić słodkie przysmaki.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67215
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1788
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67215
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1788
Składniki
Do garnuszka wrzucamy masło i dodajemy miód. Rozpuszczamy na małym ogniu. Wsypujemy do dużej miski mąkę, przyprawę do piernika, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, sok z jednej mandarynki oraz rozpuszczone masło z miodem. Wszystkie składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy ( najlepiej przez papier do pieczenia ) na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki.
Przygotowane pierniczki pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.