Do góry

Desery Przepis na:

Prosty tort czekoladowy

Prosty tort czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 196

Dodano:

Odsłon: 1649

Mocno czekoladowy tort. Doskonały do kawy.

Składniki

  • Jajka (6 sztuk)
  • Brązowy cukier (2/3 szklanki)
  • Mąka (2/3 szklanki)
  • Mąka ziemniaczana (2/3 szklanki)
  • Kakao (5 czubatych łyżek)
  • Pomarańcza (1 sztuka - potrzebna będzie starta skórka i sok)
  • Gorzka czekolada (4 tabliczki)
  • Śmietanka 30% (400 ml)
  • Kawa (1 mocna filiżanka)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Prosty tort czekoladowy

Przygotowanie

  1. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na gęstą pianę i w trakcie dodajemy połowę cukru.

  2. Resztę cukru ucieramy z żółtkami i do powstałej masy dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość przekładamy partiami do piany z białek i mieszamy delikatnie w taki sposób, aby piana nie opadła.

  3. Mąkę przenną, ziemniaczaną i kakao przesiewany do miski i mieszamy ze sobą. Łączymy stopniowo z pianą i znów mieszamy w taki sposób, aby ta nie opadła.

  4. Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopt przez 35 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwie lub trzy części.

  5. W rondelku podgrzewamy (ale nie gotujemy) śmietankę i zalewamy nią pokruszoną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia w jedną masę. Zostawiamy do przestygnięcia na około 2 godziny.

  6. Po wystygnięciu ciasto nasączany mieszanką kawy i soku pomarańczowego po czym przekładamy masą czekoladową. Proces powtarzamy na kolejnej warstwie i na koniec polewamy wszystko pozostałą masą. Odstawiamy na noc do lodówki. Tort można udekorować posypką lub owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń