Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowy tort. Doskonały do kawy.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1164
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 671
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 688
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1164
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 671
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 688
Składniki
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na gęstą pianę i w trakcie dodajemy połowę cukru.
Resztę cukru ucieramy z żółtkami i do powstałej masy dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość przekładamy partiami do piany z białek i mieszamy delikatnie w taki sposób, aby piana nie opadła.
Mąkę przenną, ziemniaczaną i kakao przesiewany do miski i mieszamy ze sobą. Łączymy stopniowo z pianą i znów mieszamy w taki sposób, aby ta nie opadła.
Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopt przez 35 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwie lub trzy części.
W rondelku podgrzewamy (ale nie gotujemy) śmietankę i zalewamy nią pokruszoną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia w jedną masę. Zostawiamy do przestygnięcia na około 2 godziny.
Po wystygnięciu ciasto nasączany mieszanką kawy i soku pomarańczowego po czym przekładamy masą czekoladową. Proces powtarzamy na kolejnej warstwie i na koniec polewamy wszystko pozostałą masą. Odstawiamy na noc do lodówki. Tort można udekorować posypką lub owocami.