Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekładańce żurawinowe"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 179
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 90
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 179
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 90
Składniki
Do garnka z grubszym dnem wlej wrzątek. Dodaj masło i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia i dosypuj małymi partiami przesianą mąkę. Cały czas intensywnie mieszaj. Masę gotuj około 3 minut, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wyłącz gaz i odstaw do ostygnięcia. Dopiero wtedy dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając.
Nagrzej piekarnik do 200 st. Na blaszkę wyłożoną pergaminem nakładaj łyżką lub wyciskaj z rękawa cukierniczego kuleczki o średnicy ok. 4 cm – urosną w trakcie pieczenia. Piecz ok. 25 min. Wyjmij i ostudź na kratce.
Żurawinę zagotuj krótko z białym winem. Zdejmij z ognia. Odstaw do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając po łyżeczce cukru pudru. Na końcu dodaj serek mascarpone i dobrze wymieszaj. Odcedź bardzo dokładnie żurawinę. Zmiksuj ją w blenderze i wymieszaj z masą śmietanową, dodaj syrop. Masę mocno schłodź w lodówce.
Wystudzone ciastka przekrój ostrym nożem wzdłuż na połowy. Do spodnich częściach rozłóż po porcji kremu. Przykryj odciętymi wierzchami i lekko dociśnij. Posyp pudrem. Trzymaj w lodówce.Źródło: Tina