Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysty rulon z wiśniówką"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 772
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2797
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 772
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2797
Składniki
Czekoladę połam na kawałeczki lub zetrzyj na grube wiórki. Śmietanę mocno podgrzej, wrzuć do niej czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Czekoladową śmietanę zdejmij z ognia. Wystudź, a potem włóż do lodówki na 12 godz.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Ubij mikserem, dosypując powoli 4 łyżki cukru. Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami połącz z masą jajeczną. Wlej masło (dzięki niemu łatwiej zwiniesz biszkopt) Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 15 minut.
Biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną cukrem. Usuń pergamin i wraz ze ściereczką ciasno zwiń. Rulon odłóż do wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Domieszaj wiśniówkę. Biszkopt rozwiń. Ciasto posmaruj 1/2 kremu. Ciasno zwiń. Wierzch rolady posmaruj pozostałym kremem czekoladowym. Udekoruj wiórkami oraz cukrowymi perełkami. Włóż do lodówki na godzinę.Źródło: Tina