Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysty rulon z wiśniówką"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Czekoladę połam na kawałeczki lub zetrzyj na grube wiórki. Śmietanę mocno podgrzej, wrzuć do niej czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Czekoladową śmietanę zdejmij z ognia. Wystudź, a potem włóż do lodówki na 12 godz.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Ubij mikserem, dosypując powoli 4 łyżki cukru. Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami połącz z masą jajeczną. Wlej masło (dzięki niemu łatwiej zwiniesz biszkopt) Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 15 minut.
Biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną cukrem. Usuń pergamin i wraz ze ściereczką ciasno zwiń. Rulon odłóż do wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Domieszaj wiśniówkę. Biszkopt rozwiń. Ciasto posmaruj 1/2 kremu. Ciasno zwiń. Wierzch rolady posmaruj pozostałym kremem czekoladowym. Udekoruj wiórkami oraz cukrowymi perełkami. Włóż do lodówki na godzinę.Źródło: Tina