Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest delikatny,puszysty o nucie masy Kajmakowej,po prostu rozpływa się w ustach.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 65
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 32
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 65
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 32
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Składniki
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, mieszamy, następnie przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie wałkujemy na wymiary blaszki 25x38 i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem,podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut,funkcja góra-dół. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Wszystkie składniki na masę serową muszą mieć temp.pokojową. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem przez około 3 minuty,następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy ser,śmietanę, budynie, masę kajmakową, miksujemy krótko do połączenia składników.
Łopatki od miksera dokładnie myjemy i osuszamy ściereczką. Następnie białka ubijamy prawie na sztywno, przestajemy ubijać,gdy piana zaczyna delikatnie gęstnieć, następnie pianę z białek łączymy delikatnie z masą serową.
Masę serową wylewamy na ostudzony kruchy spód,wyrównujemy.Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku w 130 stopniach przez 90 minut, funkcja góra-dół. Piekłam na drugim poziomie od dołu. Po upieczeniu sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez 8 godz,nie otwieramy drzwiczek!
Wystudzony sernik wyjmujemy z blaszki, następnie smarujemy masą kajmakową i dekorujemy orzechami laskowymi. Życzę smacznego.