Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyry z gzikiem i warzywami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 552
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 26
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 552
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 26
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, wytrzyj do sucha i posmaruj olejem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 90 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Możesz je także ugotować w mundurkach. 2. W tym czasie umyj i oczyść rzodkiewki oraz ogórek. Warzywa pokrój w drobną kosteczkę albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Twaróg rozgnieć widelcem. Wymieszaj ze śmietaną oraz pokrojonymi warzywami. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj, domieszaj do serka. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 3. Miękkie ziemniaki odwiń z folii, rozetnij, lekko rozchyl. W środku posmaruj masłem. Nałóż po porcji gziku z warzywami. Udekoruj rzeżuchą oraz listkami natki. Ew. posyp pestkami słonecznika zrumienionymi wcześniej na suchej patelni. Jako dodatek podawaj gotowaną szynkę w plasterkach.
Zamiast warzyw do serka możesz dodać pokrojone na kawałki śledzie z cebulką lub wędzonego łososia. W rybnej wersji przypraw serek sokiem z cytryny.
ok. 1 godziny i 40 minut , 1 porcja ok. 495 kcalŹródło: Tina