Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dyniowe jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Nie potrzebujemy do niego nawet robota. Mieszamy w osobnych miskach składniki suche i mokre, a potem je wszystkie łączymy i po robocie. Ciasto jest na prawdę smakowite, wilgotne, a nie suche. Samo ciasto jest pyszne, a do tego kruszonka, chrupiąca nadająca ciastu jeszcze dodatkowych walorów smakowych. Warto spróbować!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3066
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 135
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3066
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 135
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
W osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre
Przygotowujemy kruszonkę: łączymy wszystkie składniki suche z masłem i rozcieramy w dłoniach, aż powstanie kruszonka
Do składników mokrych wsypujemy suche i mieszamy łyżką, aż składniki suche zwilgotnieją i utworzy się jednolita masa
Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 30x11. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy tartą bułką. Ciasto wyrównujemy i posypujemy kruszonką
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 65 minut na ustawieniu góra - dół. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do przestygnięcia. Po około pół godzinie ciasto wyjmujemy z keksówki na kratkę i studzimy
MUS Z DYNI: Do przygotowania musu potrzebujemy dynię i aluminiową folię spożywczą. Dynia powinna być w miarę duża, bo z małej po odparowaniu i odlaniu wody, która się wytworzy, może nie starczyć nam musu na ugotowanie zupy czy upieczenie ciasta. Ja na mus do ciasta ( 350 g ) zużyłam nieco mniej niż połowę ponad 5cio kilogramowej dyni. Pierwszym etapem jest umycie i wydrążenie dyni z farfocli i pestek, które znajdują się w środku. Następnie miąższ ze skórką kroimy na mniejsze części i zawijamy w folię, w ten sposób, aby w czasie pieczenia z foli nie wylewał się płyn wypływający z dyni ( brzegi foli kierujemy ku górze, a nie na spód ) Tak przygotowane kawałki dyni w foli wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy w nim ok 1 godziny. Po tym czasie piekarnik otwieramy i nieco schładzamy. Dynię ostrożnie wyjmujemy z piekarnika ( w foli będzie sporo płynu, który puściła dynia, więc uważać, aby się nie poparzyć ), rozwijamy folię, wylewamy płyn i po przestudzeniu oddzielamy miąższ od skórki ( najlepiej zrobić to dużą łyżką ). Oddzielony miąższ przekładamy do miski. W dalszym ciągu z dyni będzie wypływał płyn, który należy zlewać, jeśli mus będzie przeznaczony na ciasto. Im bardziej odparowany, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że z ciasta zrobi się zakalec. Jeśli mus przeznaczam na ciasto to z miski co kilka minut zlewam wodę, która zbiera się wokół miąższu. Odsączona kilkakrotnie z płynu dynia i tak wymaga jeszcze odparowania na gazie. Dlatego należy ją przełożyć do rondelka ( najlepiej szerokiego ) i odparowywać ją jeszcze na niewielkim gazie, aż pozbędziemy się płynu. Na koniec blendujemy na jednolitą masę Jeśli mus jest przeznaczony na zupę, to nie trzeba ani zlewać wody z miseczki, ani odparowywać na gazie. Miąższ wystarczy rozdrobnić blenderem. I posiadając już mus możemy przystąpić do wypieków i gotowania:)